Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok

4

Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok

 

DiseqC USALS  - Forgatómotor beállítása

http://www.lala12forgato.nhely.hu/Forgato/forgato.html

fore2dish

Foreman irása: 2014.01.22 -ből.

 

DiseqC-motor:
-előnye, hogy viszonylag kis szerkezet, szerelése egyszerűbb, mint a tolómotoros polarmountoké
-hátránya, hogy csak kisebb, könnyebb antennák megforgatásához ért.

Kezdem tehát a diseqC-motorok beállításával, mutatom milyen, a következő fotón épp a Civiskéét tesztelem:DiseqC-motor(H-H) beállítása-előkészületek:

Indulónak a polártengely nyilacskája NULLÁN kell hogy álljon;-ez vadonat-új forgatóknál adva van, használt motoroknál állítsuk be és Reset-eljük a kültéri egységet-ez esetenként változik, lásd:-kezelési útmutató...

 

 


http://www.dishpointer.com


Ezen az oldalon rákeresel a helyre, ahol laksz, próbáld a legpontosabban megtenni ezt, majd a kép alján előjött "long"- és "lat" eredményeket írd ki, későbbiekben szükséged lesz mindkettőre!

longitude=hosszúság
latitude=szélesség

Földrajzi elhelyezkedésed tudatában, a szélességed alkalmazásával beállítod a polártengelyt:
-itt az "eleváció=90°-a szélességed.
Az én esetemben(szélességem:46,73) ez a beállítás valahol 43°-közt lesz, mutatom is:


Ez csak induló beállítás, kb 40% a valószínűsége, hogy többé nem kell hozzápiszkálnunk ehhez a szöghöz.

Akár neki is állhatunk még idelent fölszerelni az antennát a forgatóra!
Vigyáznunk kell arra, hogy az antenna síkja nagyon merőlegesen álljon az árbóc-forgató-adta síkra!
Itt a legcélszerűbb fölvenni 2 magasságot az antenna jobb-és baloldalának a peremén(pl az antenna felületén található csavarok-adta egyenes kihosszabbítása), ahonnan bemérhetünk a forgató-fej közepére, addig forgatjuk az antennát,míg ez a két méret milliméterre passzol:A fejet is beállíthatjuk(skew), indulónak vízszintesen kell állnia, a koax-levezetésnek függőlegesen:95% az esélye, hogy ez a fejbeállítás végleges marad!

...És akkor, kezünkben bőszen lóbálva a már félkész cuccost, akár ki is utazhatunk az-előzőleg átvizsgált, minden irányból NAGYON függőleges-árbócunkhoz!
A forgató bilincseit csak annyira húzzuk meg, hogy az árbócon épp csak forgatható legyen a cuccos;
-ugyanígy járunk el az antenna dőésszög-állító csavarjaival is.
Nem piszkáljuk az előzőleg nagyjából beállított polártengelyt, sem a bemért, fölszerelt antenna oldalszög-csavarjait!

Összekötjük a beltérit a forgatóval, a forgatót az LNB-vel és a beltérit áram alá helyezzük-bekapcsoljuk. Itt megjegyezném, hogy fej-ill forgató-felfűzést MINDIG áramból kihúzott beltérivel végezzük, egy pillanatig tartó rövidzárlat a fejet is és-ami a katasztrofálisabb-akár a beltéri tunerét is hazavághatja, jópár Dreambox-tulajdonos erről többet is tudna mesélni!!
Esetek zömében a forgató-fej alatt találunk egy ledecskét, ami visszaigazolja, hogy be van élesítve a rendszer.

Install menüben rámész Astrára(19,2E), ott a 10744-H-22000-es TPt választod, majd a pozicionálót "USALS"-ra állítod:

 

 

Csík USALS-on, OK-gomb lenyomásával a következő kép tárul elénk:

 

 

-és szépen bepötyögöd az adataidat, amit anno a "dishpointer"-ből kiírtál:EXIT-gomb nyomásával az adataid el lettek mentve, SŐŐŐŐT!!-az antennád is elmozdult egy nagyon keveset(nem mozdul el, ha pontosan a 19,2E-en van a hosszúságod)!!

És most jött el a pillanat, amikor nekikezdhetsz a forgatód pályára-állításának!
Tehát Astrán a 10744-es TP-t keresvén lassan forgatjuk az egész rendszert az árbóc körül-ill emeljük-döntjük CSAK az antenna dőlésszögét, mndaddig míg meg nem találjuk! Törekedjünk a legnagyobb jelszint-minőség elérésére!c

Itt megjegyezném, hogy nem árt lekeresni-ill megnézni, hogy AZOK a csatik jöttek-e le, amik ezen a TP-n vannak(Einsfestival, Eins Plus stb), ugyanis két hasonló frekvencia közelsége nagy kavarodást idézhet elő!!-hasonló frekiket találunk pl a keleti 28 fokon is!

Ha eddig sikeresen eljutottunk, akár-finoman- meg is húzhatjuk a forgató bilincsein levő csavarokat, amik ezt az árbóchoz rögzítik.
Nagyjából már meg is kaptuk az Észak-Dél-irányt.
Átlagos (50-60-foknyi ív becserkészésére) tévézésre 95%-ra tippelem, hogy nem fog kelleni elmozdítani többé a forgatót az árbócon.

Továbbiakban próbálkozunk ugyancsak az USALS-paranccsal egyre keletebbre-ill nyugatabbra kiforgatni.

Amikor észreveszed, hogy eltünik a jel, pedig valós-és kis tányérral fogható csatornát keresel, finoman megnyomkodod az antenna tetejét-alját.
Attól függően, hogy melyik nyomás hatására jön be a jel, kell majd finomítanod a polártengelyen, tudod, azon, amit beállítottál, amikor a 90°-ból kivontad a földrajzi szélességedet.

Ha a jel az antenna lefelé-történő nyomásával jön be, akkor a polártengelyt EMELNED KELL.
Ha a jel az antenna fölfelé-történő húzásával jön be, akkor a polártengelyt EJTENED KELL.
Természetesen ezeket a milliméteres finomításokat csakis az Astrára visszaforgatva kell elvégeznünk, polártengely-finomítást követően pedig az antenna dőlésszögén kell korrigálnunk a legnagyobb jelszint elérésének érdekében.

---és ugyanezt a manővert elvégezve jópárszor, meg fogod közelíteni a pályát, ahol a holdak helyezkednek el.
Akinek nagy a "kilátása", nem árt, ha egy ceruzajegyet fölvesz az árbóc-forgató találkozásánál, itt is lehet próbálkozni, mármint az Észak-Dél-irány módosításánál.
Kell ez a ceruzajel, hogy vissza tudd fordítani a cuccost az árbócon az eredeti helyére, ha netán ellőtted a beállítást!
Jelzem:-itt akár 2mm-nyi módosítás is lehet katasztrofális, nagyon kell vigyázni ezzel a manőverrel!


Habár USALS-menüben forgattunk, egy viszonylag jó beállítás után azt tanácsolnám, hogy ezt a parancsot állítsuk át DiseqC 1.2-re:-itt kézileg fogjuk távirányítóval elvégezni-menteni a finombeállításokat, jártam már úgy, hogy finomléptetéssel nagyobb minőséget értem el, mint az USALS!!
Történik olyan is, hogy az USALS-parancs a "végek" közelítésével láthatatlan korlátokat szab magának, bent azt látod, hogy az antennád forog, közben pedig már rég megállt!-szóval nekem a DiseqC 1.2 jött be!

Én azt mondom, hogy készen vagyunk, jó vételeket a beállított forgatós rendszereitekhez, további fölmerülő kérdéseitekre(ha tudok :D) szivesen válaszolok!
Üdv: foreman