DomBRádiÓ-Online-Dombrád Abakban

A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A távoli ismeretlent kémleli a püspökladányi hullámvadász
DX Bozóth – ahogy a szakmában hívják – 1974 óta tudatosan keresi a csatornákat, és a befogott jelet, adást dokumentálja, majd közzéteszi azok pontos elérhetőségét a hullámvadászok körében. – Az ötvenes években a környéken csak nekünk volt rádiónk, mindenki hozzánk járt rádiózni, meccset hallgatni. Már akkor érdekelt, milyen rádióadók voltak, emellett pedig a zene volt az életem. Mikor a feleségemmel elköltöztünk a szüleimtől, vettem egy Orion 60-as tévékészüléket, amit a mai napig őrzök. Azzal sikerült befognom az olasz RAI 1-et; akkortól számítom a frekvenciák iránti szerelmemet – mondja László, majd beljebb invitál minket a kertbe, hogy szemügyre vegyük, miről is van szó.

Az antennák állványzatát is László építi.
Az udvarban hatalmas állványokon vannak az antennák: van köztük öt méter átmérőjű is. Vételeit két csoportba sorolja: első a troposzférikusan terjedők, így a környező országok adóit fogja, mint például az osztrák, a cseh, az orosz, a román és a lengyel. A másik az ionoszférikusan terjedők, ide sorolhatók a spanyol, a norvég, a svéd, a finn, a svájci, a francia, a német, az angol, a belga, a holland, az arab adók, sőt, még afrikai és távol-keleti csatornákat is befogott. – Úgy tudom, én tartom a világcsúcsot is, ugyanis a fórumos társaim elmondták, mások még nem tudták vételezni Indonéziát, de nekem sikerült. 103 fokon van – mondja büszkén László.

A kezdeti fogásokon felbuzdulva készített egy 9 elemes antennát, mint mondja, azzal az egész világot foghatja.

Szerencsésnek érzi magát, hiszen akkoriban délután kettőkor végzett a munkahelyén, így a délután hátralévő részében vadászhatott. – Ahogy bekapcsoltam a szerkezetet, hallottam, hogyan zümmög, tudtam, mikor van ionoszférikus hullám. Létezik olyan adó, amit csak egy másodpercig sikerült fognom, például az egyiptomi. Akkor egy helikopter ment felettem, így tökéletes volt a tükröződés, hiszen a járműről verődött vissza a hullám. Lehet, hogy soha többet nem sikerül megcsípnem azt a jelet – sóhajt.

A hullámvadász alapító tagja a magyar TV-DX Klubnak, társaival 1976 óta vadásznak a távoli ismeretlenre.

A padlásszobában van a „főhadiszállás”
László eredeti szakmája lópatkoló kovács, de dolgozott zenészként, énekesként, majd elektroműszerészként vonult nyugdíjba. A 75 éves hullámvadászt fitten tartják az antennák, hiszen a több tízméteres árbócra gyakran kell felmászni – főleg télen, ha fagy éri. László mindezt biztonsági kötelek nélkül teszi. Az első nagy, 3 méter 60 centiméteres tányér 2000-ben került az udvarra. – Van Debrecenben egy szatellit üzlet, ott érdeklődtem nagyobb antenna iránt. Az egyik ott lévő hallotta, mit beszélek az eladóval, mondta, neki van pár 3-4 méterese, de Pilisvörösváron. Elmentem a megadott címre, de nem találtam ott semmit. Kiderült, a szomszéd telkére mentem be. Végül meglett, és mivel akkoriban vasúti biztosítórendszereket javítottam, jó kapcsolatot ápoltam a MÁV dolgozóival, így felajánlották, hogy vonattal hazaszállítják. Úgy nézett ki, mintha egy ufót hoztunk volna – nevet fel.

A kert végében egy még nagyobb antennát pillantunk meg. DX Bozóth ezt terrorista tányérnak nevezi.

Kilátás a 25 méteres állványzatról.
– 2007 áprilisában mentünk volna egy ismerősömmel Amerikába, hogy antennákat szereljünk le. Nem kaptam vízumot, mert terroristának hittek, pedig a moszkvai konzul vállalt értünk kezességet – mondja. A történet lényege, hogy László az amerikaiak rendszere szerint Isztambulban pilótaiskolát végzett, így nem léphetett be az országba. – Semmi közöm nem volt Isztambulhoz, még repülőn sem ültem soha életemben. Nem hiszem el, hogy lakcím alapján nem tudtak beazonosítani! A tányérokat liciten nyerte az egyik ismerősöm, időre le kellett bontani, így mire kiderült, nem vagyok terrorista, és augusztusban megkaptam a vízumot, már kitörölhettem vele a hátsómat, elbontották mások. De szerencsére ez az 5 méteres tányér azért az enyém lett! – mutat rá. A hatalmas szerkezetet lapra szerelten, konténeren szállították. – Szerencsénk volt, ugyanis hatalmas vihar volt a tengeren, azt hittük, a mi csomagunkat is elnyelte a víz, de kiderült: a konténer a vihar előtt két nappal befutott Brémába. Onnan vagonon hozták Pestre – sorolta.

Az óriási antennához azonban még nagyobb állványzatra volt szükség, így László egy daru vázszerkezetét alakította át.

[Kép: tn4-m.toth_laszlo3.jpg]
László biztosító kötelek nélkül mászik fel az antennákhoz, ha szükséges.
Válaszol
Thanks given by:

Üzenetek ebben a témában
Re:A távoli ismeretlent kémleli a püspökladányi hullámvadász - szerző gosat.hu - 08-26-2021, 08:17 PM

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég

sweetlittledumplingskennel.com
sweetlittledumplingskennel.com