Fentről.hu-Avagy hogy nézett ki a lakóhelyünk 60 éve

GO-PC-SZÁMITÓGÉP-TECHNIKA
ses
HozzászólásokCOLON 59
CsatlakozottCOLON 2013.12.24. 11:36:22

Fentről.hu-Avagy hogy nézett ki a lakóhelyünk 60 éve

Hozzászólás Szerző: ses » 2016.12.10. 14:25:39

FÖMI új, online szolgáltatást indít a http://www.fentrol.hu weboldalon, ahol hozzáférhető az analóg légifelvételek már beszkennelt állománya. Az online felület a kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek, mérnökök, és az érdeklődő magánfelhasználók számára egyaránt lehetőséget biztosít az archív légifelvételek egyszerű hozzáféréséhez, megtekintéséhez és vásárlásához.
A felületen hozzászólásokra, a légifelvételek helyzetének pontosítására, elforgatására és játékos pontgyűjtésre is lehetőség van.

A légifilmtár mintegy 412 ezer analóg felvételt őriz Magyarország területéről. Az 1959–1991 közötti repülésekből 61 800 archív légifelvétel beszkennelése történt meg, elsősorban az 1959–1966 közötti időszakból. Az új, digitális adatbázis képeinek leíró adatait, illetve előnézeti képeit csökkentett felbontásban, tömörített fájlként bárki ingyenesen letöltheti. A teljes felbontású képek regisztráció után kényelmesen, online megvásárolhatók.


Az online szolgáltatás az EKOP-2.A.2-2012-2012-0021 azonosító számú projekt keretében valósult meg, ezáltal a nemzeti értéket képviselő archív felvételek biztonságosan, hosszú távon megőrizhetők és szolgáltathatók mindenki számára. Fotótörténeti dokumentációknak is tekinthetők, mivel a legrosszabb állapotú, legrégebbi légifelvételek kerültek először feldolgozásra. Az eredeti repülési főpontvázlat alapján megtörtént az egyes légifelvételek helyazonosítása is.

A http://fentrol.hu könnyen kezelhető felületén mindenki számára elérhetők a beszkennelt archív légifelvételek, ezáltal bővülnek a FÖMI elektronikus közigazgatási szolgáltatásai a hatóságok, a kormányzati szervek, a rendőrség, az önkormányzatok részére, gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ügyintézés. Az adatbázis folyamatosan bővül, érdemes figyelemmel kísérni az oldalt, újra és újra visszarepülni az időben múltbéli kedves tájaink, városaink fölé.
BUTTON_POST_REPLY