![]() |
Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - Nyomtatható verzió +- GOSAT.HU Fórum (https://gosat.hu/gosat) +-- Fórum: SAT - TV - DVB-T - IPTV (https://gosat.hu/gosat/forum-61.html) +--- Fórum: Mühold vételek Fóruma (https://gosat.hu/gosat/forum-62.html) +--- Téma: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok (/thread-129753.html) |
Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - kopesat - 03-29-2015 szia, sikerült beállítani, köszönöm szépen a segítséget! az új pálya : 95K - 45NY maximális jelszinttel. Fel szeretnék szerelni egy 220 cm szimetrikus antennát egy magasan levő epület tetejére (30m). Szerinted érdemes belefognom? A szél miatt gondolkodtam el meg az antenna felvitele is problémás lenne. üdv, kopesat Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Szép pálya! Persze, hogy érdemes, csak alaposan le kell súlyozni a talpát! Ekkora antennával reggelente a 2E-ről a 10906 sztem stabilan jön, bárhol is legyél! Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - kopesat - 03-30-2015 Köszi! Kezdetnek felraktam egy 150-es tányért, be lett valamelyest állítva tolómotor nélkül ( a pálca mozgatásával bejönnek a holdak). Van hozzá egy strong tolómotor és egy moteck v box 2 pozicionáló. Elméletileg fel is rakhatnám a tolómotort? Mire kellene odafigyeljek? Még sosem állítottam tolómotoros antennát, szóval tapasztalat terén gyengén állok. Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - kopesat - 03-30-2015 foreman Írta:Ekkora antennával reggelente a 2E-ről a 10906 sztem stabilan jön, bárhol is legyél! Ha 28 keletre gondolsz (itv, freesat) sikerült befognom a 2,2 méteres antennával valamikor 2007 környékén, van néhány fotó is. Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Igen, csak akkor még 2D volt és jött a 150-es primfókuszosommal az akkori mind az 5 V-polár ![]() -de ugyancsak ki kellett ám "hegyezni" az antennát! Öreg, ha így folytatod, meghívlak skype-ra és bevezetlek egy műholdas vadászcsapatba!! Amúgy a 2,2m-esed netán egy kunhegyesi üvegszálas??? Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Tolómotor... Lehet, már írtam, de elmondom még1X, hogy vitális fontossága van annak, hogy HOVÁ helyezed fel a tolómotort!-vagyis úgy oldd meg, hogy lehetőleg majdnem teljes mértékben használd ki a vékonyabbik teleszkóp hosszát! Itt a fix kar úgy kell legyen elhelyezve, hogy lehetőleg a toló elhelyezési oldalával szemben jól kimenjen, a'nélkül, hogy hozzákoccanna a polártengelyhez! Keresek egy videót egy-már nem létező-antennával, ha megnézed, átéled, hogy mire gondolok: Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 További két kép a végállásokról a mostani, fejlesztett, ellensúlyos változatot: ![]() ![]() Ez egy 190-es antenna, az első képen a keleti, a másodikon pedig a nyugati véget látod. Figyeld csak meg, mennyire izgalmas, ahogyan az amúgy igazán az "eget" kémlelő primfókuszos antenna a két végnél függőlegesen áll!-és-most jön a hab a tortán- MINDEZT csupán egy 18"-os tolómotorral!!!!! Öreg Frédi barátommal majdnem egy félnapon át törpöltünk, hegesztettünk, amíg a tolómotor két fülének a helyét sikerült pontosítani!! (R.I.P. Frédikém...) Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Folytassuk onnan, hogy eddig megvagy és fel kell szerelni a tolómotort: -én általában a keleti oldalra szerelem fel, mert első sorban a keleti holdak érdekelnek és ezesetben ezen az oldalon stabilabb az antenna(kisebb anyagtágulás, holtpont messzesége stb). Tolómotor vékonyabbik teleszkópját kézileg becsavarod maximálisan, innen pedik visszatekersz 1,5-2-menetet. Így már meg is oldottad az "inneni" végállás-kapcsoló beállítását. Most döntöd el, hogy hová is szorítsd a mobil bilincset a vastagabbik teleszkópra, figyelvén azt a holdat, ami a legközelebb áll a behúzott tolómotor-polarmount-adta párosításkor. A vékony teleszkóp végén levő gyűrűt is rögzíted az antenna hátlapmechanikájához és majd csak ezt követően kötöd be a motort. Vigyázz arra, hogy a motorfejen levő henger fönt legyen, mert csakis így van vízszigetelése! Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Ahogy kibontod a tolómotor kupakját, ez a kép tárul eléd: ![]() Kicsit feljavítottam a rajzot, így látod hogyan van a bekötés Moteck-től a tolómotorig :mrgreen: Re: Forgatós kérdések, pálya beállítási tapasztalatok - foreman - 03-30-2015 Most attól föggően, hogy hogyan is kötötted be a motor terminálokat, fog neked előre-ill hátra mozdulni a tolómotorod, ha nem tetszik a távirányító-adta irány, akkor megcseréled a motorszálakat egymás közt, a szenzor-test bekötése teljesen mindegy. Figyelmes legyél itt, nehogy véletlenül a szenzorra kösd a motorszálakat, mert a kijövő 36V pillanat alatt hazavágja a Reed- relédet, ami a tolómotor belsejében az impulzusokat számlálja, nem nagy érték, 200Ft-ért már kapsz ilyet, de elég sok a meló a rossz kicserélésével. |