Amit a DVB-T-ről tudni érdemes

4

Amit a DVB-T-ről tudni érdemes

 

A televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely képes gyökeresen megváltoztatni a televíziózás szokását. E rendszer kiépítésére jött létre 1993-ban a DVB néven ismertté vált páneurópai platform. A szervezet feladata, hogy koordinálja a szabványos digitális televíziós sugárzás összehangolt bevezetését a különböző országokban.
A DVB ajánlásai alapján az alábbi szabványok kerültek kidolgozásra:

- DVB-T: digitális földfelszíni műsorszórás a VHF-UHF sávban
- DVB-H: digitális műsorszórás mobilkészülékekre
- DVB-S: digitális műsorszórás műholdon keresztül
- DVB-C: digitális műsorelosztás kábelhálózatokon


DVB-T, a földfelszíni digitális sugárzás, megoldásainak köszönhetően nagyobb műsorválasztékot, kiváló minőséget és megbízható vételt biztosít a nézők számára. A DVB-T emellett egy olyan "jövőbiztos" rendszert is jelent, amely új piaci és üzleti lehetőségeket képes teremteni. Általános bevezetése frekvenciák felszabadítását teszi lehetővé új szolgáltatások számára.Miért a DVB-T?

- Mert a szokásos analóg televíziós csatornában MPEG-4-es tömörítés esetén 8-10 kiváló minőségű műsor átvitele is lehetséges a szolgáltató igényétől függően, illetve lehetőség van a HDTV rendszer bevezetésére is.
- Mert az adatsebesség hatékony kihasználása révén növelhető a programok száma, és/vagy frekvenciák szabadíthatók fel más szolgáltatások számára.
- Mert lehetőség van egyfrekvenciás (SFN) adóhálózat kiépítésére. A frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomagot minden adóállomás és átjátszóállomás azonos frekvencián sugároz.
- Mert azonos lefedési területet feltételezve a tényleges beruházási költség a DVB-T esetében a legkisebb. A DVB-T hálózat kiépítése olcsóbb, mint a kábelhálózaté, ráadásul a DVB-T hálózat az analóg infrastruktúrára is ráépíthető.


Mit nyújt a földi digitális televíziózás a nézőnek az analóghoz képest?

- Több tartalmat, új csatornákat: emelkedhet az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma.
- Kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőséget: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. 

- A legmodernebb technológia alkalmazásával a nagyfelbontású televíziós adások (HDTV) is elérhetők. 

- Kényelmesebb kezelhetőséget: EPG (elektronikus műsorújság), mely biztosítja a programválaszték könnyebb átláthatóságát.

Mit jelent a DVB-T a műsorszolgáltatóknak?

- Lefedettséget: az országos lefedésű csatornák száma megnő, így új szolgáltatók részére teremt sugárzási lehetőséget.
- Feltételes hozzáférésű műsorátvitelt: a digitális jelekhez hatékony titkosítás tartozhat, amely lehetővé teszi a nézők igény szerinti kiszolgálását, a tartalom hatékony védelmét. 

- Új reklámlehetőségeket: a programszám jelentős növekedése állandó reklámcsatornák indítására is alkalmas.
- Rétegigények kielégítését: tematikus programcsatornák indíthatók a megnövekedett kapacitás révén.


Mit kell tudni a DVB-T vevőkészülékről?

A műsor vételéhez szélessávú, az UHF frekvenciatartomány (UHF IV, V), azaz a 21-69-es csatornák vételére alkalmas tetőantenna szükséges. A hagyományos tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a vételre, a digitális adásokhoz egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder szükséges, amely az érkező digitális jeleket veszi és feldolgozza, majd a kimenetén analóg jellé alakítva továbbítja a tévékészülék felé. A földfelszíni, műholdas és kábeles terjesztésű műsorok vételéhez különböző set-top-box szükséges az eltérő modulációs technika miatt. Kaphatók olyan duál módusú tévékészülékek is, amelyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak (IDTV = Integrated Digital TeleVision), a vevőben megtalálhatók mindkét vételhez szükséges egységek.


Magyarországon kapható DVB-T vevőkészülékekről a MinDig TV honlapon találhat bővebb információt.

Forrás:

https://ahrt.hu/hu/amit-a-dvb-t-rol-tudni-erdemes