nagylevente1975 írtaCOLONJo napot mindenkinek!
H-H motor beallitasnak alltam,sikerult is annyira,hogy 19.2E, 16.0E, 13.0E muholdakat latom,de gyenge a jelszint,amiko belterrel,elotte E2 belterrel probalkoztam,hiaba tettem 0 pozba a motrot,mindig elvitte Usuals ba,most kb 5-6 fokon(H-H jelzesen) megy az astra,viszont mar Thornal semmi jel!!!
Kerdesem: a tarto es a motor csove fuggoben kell alljon indulasbol? Hiaba allitom indulasba 0 fokra,bekapcsolaskor az astra nem 0 fokba jon be!
Koszonom.
Ki mondta, hogy Nálad az Astrának a 0-fokon kell lennie??-hol vagy te és hol van az Astra??
Nagyon ritka az, hogy a földrajzi hosszúságodtól PONT Déli-irányban adva van egy műhold.
Vannak esetek, hogy mégis, példa erre Budapest, aminek a földrajzi hosszúsága 19,2E, igen a budapestiek állíthatnak 0-n Astrára!- másik példa Debrecen, ahol a Délre eső hold a keleti 21,5-fokon van, ők tehát már nem Astrára, hanem ERRE a holdra kéne állítsanak!
Most jön az én példám:-21,94-en lakom, így jó volna a keleti 21,5-on levő hold, várj, mondom a nevét:
https://www.lyngsat.com/Eutelsat-21B.html
-csakhogy:
-eléggé macerás az ezen a holdon levő csatornák vétele kisebb antennával
-jó beállítás esetén ahhoz, hogy foghassam ezt a holdat, icipicit nyugat felé kéne fordítanom az antennát, a tőlem levő É-D-irányhoz képest.
És nem igaz, hogy 4-tized-foknyi fordítást kell végeznem, mert ez az ominózus 4-tized csak és kimondottan az Egyenlítőn érvényes, aholis a műholdak fölötted vannak!
Értelemszerűen minél távolabb vagy az Egyenlítőtől, annál jobban csökkennek a "fokok" a holdak közt!
Adok erre is egy példát: van egy puskád és tőled 10-méterre le akarsz lőni 2-sörösdobozt, amelyek 1-méterre helyezkednek el egymástól.
Képzeld csak el, hogy mennyit kell fordíts a puskádon egyik dooztól a másikig...-és most képzeld el, mennyit kell fordíts a puskádon, ha ugyanez a 2 egymáshoz 1-méterre elhelyezkedő sörösdoboz 100-méterre van tőled!-ugye, hogy a második esetben az első mozdulat töredékét kell elvégezned????
Nos, ugyanez a helyzet a holdaknál is:-minél távolabbra vagy az Egyenlítőtől, annál inkább eltörpülnek ezek a szögek!
Azért is adtam ezt a példát, mert akaratlanul is jön, hogy megkérdezzük:-mi a túrónak kéri az USALS a szélességemet, miért nem elég csak a hosszúság megadása???-hát épp ezért:-minél nagyobb a szélességed, annál kevesebbet fordul el a motor, ahogyan kiszámolja az USALS!!
Akkor kezdjünk hát neki:
Példának tegyük fel, hogy nállam állítjuk be a forgatót:
-szélességem: 46,73
-hosszúságom 21,94
na most:-antenna rárakva a forgatóra, nagyon merőlegesen a motorra, forgató szöge beállítva 90-46,73= 43°, LNB koax-levezetése 6-óránál.
Mostantól elvileg BÁRMELYIK holdon elvégezhetem a forgató beállítását!!! legyen pl Hotbird 13, ahol állítok.
A forgatáshoz kiválasztom az USALS-t, a beltérim rögtön rákérdez a koordinátáimra, megadom őket, ezek után a beltéri kiforgat pontosan oda, ahol mennie kéne a Hotbird-nek!
Tehát:-ELŐSZÖR forgatok, és csak majd UTÁNA állítok!
A Hotbirdet úgy keresem meg, hogy az árbócon forgatom az antennát mindenestől, forgatóstól, míg a dőlésszöget csak az antennából adom meg!
-ha megvan a Hotbird, elvileg a többi holdat is kéne látnod amikor a beltérivel továbbforgatsz.
Csupán ennyi beállítással, különösebb finomítások nélkül be kéne jönnie kb 50-60-foknyi pályának.
Ennyi.
De mindezt már réges-régen leírtam...
Csak keveset olvasunk...
Most nemtom, hogy mennyire forgat jól és pontosan az E2, én anno kimondottan csak Opticummal forgattam, közben felhagytam ezekkel a "játék-forgatókkal", jóval nagyobb antennával vadászok, ami seperc alatt tönkrevágna egy H-H-forgatót, polármountot és tolómotort használok.
Akkor szerencse fel!